Проучвателите на Кокалянски Урвич

Проф. доктор на историческите науки Димитър Овчаров (1931–2013 г.)

Осъществил първите археологически разкопки на Урвич. Дългогодишен проучвател на старите български столици Плиска и Преслав. Автор на стотици статии и книги за средновековната българска култура.

Филип Петрунов
(роден 1983 г.)

Национален археологически институт с музей – БАН, докторант в Нов български университет. Ръководител на археологически проучвания в средновековните градове Калиакра и Лютица и спасителни археологически проучвания на НАИМ-БАН.

Проф. доктор на историческите науки Николай Овчаров (роден 1957 г.)

Национален археологически институт с музей – БАН. Участник в ранните археологически разкопки на Урвич. Изследовател на знакови обекти като Перперикон и Мисионис. Автор на повече от 60 книги и над 300 научни публикации.

Виолина Кирякова
(родена 1990 г.)

Уредник в Националния исторически музей, докторант в Нов български университет. Ръководител на спасителни археологически проучвания в Боянска църква и по проекти на НАИМ-БАН. Водещ проучвател през последните пет години на разкопките в крепостта Кокалянски Урвич .

Доц. д-р Бони Петрунова (родена 1954 г.)

Директор на Националния исторически музей от 2017 г. Научен ръководител на археологическите проучвания на средновековните градове Калиакра и Лютица в Източните Родопи. Зам.- министър на културата (2014–2017).